Het immuunsysteem moet het doen als het om onze gezondheid gaat. Dit krachtige systeem levert ons vitaliteit en wil ons in balans en gezond houden.

Chronische (welvaarts[1])ziekte is een van de meest serieuze signalen van het immuunsysteem. Het systeem waarschuwt ons dat het verzwakt is en hulp nodig heeft. Luister daarom naar de signalen die het systeem afgeeft.

Waak bij de aanpak om je gezondheid terug te krijgen voor symptoombestrijding! Daarmee onderdruk je alleen de oorzaak en wordt de schijn gewekt dat het beter gaat. Maar de ziekte woekert intussen ongehinderd en ongemerkt voort en verzwakt het immuunsysteem steeds meer, met steeds ernstigere risico’s voor je gezondheid.

Het is daarom beter, effectiever en productiever ons immuunsysteem te respecteren en te ondersteunen. Maar hoe doe je dat?

Er zijn meerdere werkgebieden waarop je actie kunt ondernemen:

  • Natuur: zon (vitamine D – bril af) en bewegen (wandelen, fietsen)
  • De inname van voedsel dat je immuunsysteem niet belast (vulling = gedenatureerd, toxisch voedsel), maar in stand houdt (voeding = natuurlijk, onbewerkt voedsel)
  • Het gebruik van lichaamsverzorgende producten (op natuurbasis; je moet het kunnen opeten, want de huid eet alles op wat je er op aanbrengt)
  • Medicijnen: structureel gebruik is altijd symptoombestrijding, verzwakt altijd het immuunsysteem en is dus verslavend. Een ‘shot’ waar mee je ernstige tekorten aanvult om een frisse herstart te hebben, is te overwegen. Daarna moet het immuunsysteem het weer overnemen.
  • Het ontgiften van ons lijf (gebit, alvleesklier, lever/gal, darmen, nieren)
  • Het ontgiften van onze leefomgeving (in en om het huis)
  • Ziel en geest: inspiratie (zoek je roeping en vind de bron van je levensenergie) en stress (leer ermee omgaan en laat je er niet door beperken; houd je eigen leefwereld vitaal en met ruimte voor ontmoetingen met dierbare oude en boeiende nieuwe vrienden)

Je hoeft alleen nog deze algemene principes te vertalen in je persoonlijke plan van aanpak en dan daar naar gaan leven. Het is – omdat je moet afkicken van je oude leven – geen eenvoudige opgave, maar het levert je een prachtig, nieuw, gezonder en langer leven met meer energie en voldoening op.

Succes!

 

 [1] Het woord welvaartsziekte betekent dat het om een ziekte gaat die door onze welvaart veroorzaakt is. Er zit kennelijk iets in ons ‘normale’ Westerse leefpatroon dat het immuunsysteem verzwakt. Meer besloten en nog niet door onze ‘beschaving’ geraakte samenlevingen (Blue zones) kennen geen welvaartsziekten. De mensen worden er stukken ouder dan wij en dan ook nog eens in een prima gezondheid.