Als we ervan uitgaan dat het zelfhelend vermogen van de Natuur ons gezond houdt, dan zouden er wellicht nog plekken op de aarde moeten/kunnen bestaan, waar de mensen op deze basis leven, waar geen verstoring/vergiftiging is en dus ook geen welvaartsziekten voorkomen.

Die plekken bestaan en zijn onder meer in kaart gebracht door Dan Buettner, schrijver en onderzoeker van National Geographic. Hij heeft ze blauwe zones (Blue zones) genoemd. Mensen die in één van deze gebieden wonen, leven gemiddeld tot 90 of zelfs 100 jaar. En ze leven niet alleen langer, maar leven ook gezond, zonder medicijnen, welvaartsziekten of invaliditeit. Hoofdbestanddelen van hun voedingspatroon zijn groenten en fruit. Ze ervaren weinig stress, hebben voldoende slaap en delen hun geluk met familie en vrienden. Ze hebben compassie en kunnen goed luisteren. De bewoners van de Blue zones ervaren een doel in het bestaan, gepaard gaande aan een gezonde dosis spiritualiteit. Daarnaast doen ze dagelijks actief aan natuurlijke beweging, genieten ze van de zon, dragen ze tot op zeer hoge leeftijd bij aan hun samenleving en worden daarvoor en voor hun levenswijsheid zeer gewaardeerd. Er bestaat geen woord voor pensioen. Het levensmotto is: ‘wat ga ik morgen doen’.

Dit is hun geheim:

a. Eet elke dag alle kleuren van de regenboog. Kortom eet zo gevarieerd mogelijk met veel groenten, vis en algen. Voeding met een hoog gehalte aan vitaminen, mineralen en antioxidanten die het immuunsysteem ondersteunen en niet belasten en zo beschermen tegen kanker, hart- en vaatziekten en andere welvaarts-aandoeningen

b. De mensen in Okinawa (een van de Blue zones) leefden volgens het principe: Hara hachi bu. Letterlijk vertaald: Eet totdat je voor 80% vol zit. Beperk je calorie intake per dag tot ca. 2000 kcal, en eet zo weinig mogelijk vlees en dierlijk vet.

c. Sport en Beweging: Doe dagelijks aan 20-30 minuten lichaamsbeweging (traplopen, fietsen, wandelen e.d.)

d De heilzame kracht van de natuur: mediteren, yoga, wandelen, met vrienden gaan eten – allemaal zaken die helpen stress te managen of (beter) verminderen.

e  Zinvol leven: geniet van de kleine dingen van het leven, en doe wat je doet met passie.

f Levenslang leren en betrokkenheid in je eigen omgeving.

g Beteken iets voor iemand anders. Geef je kennis en verhalen door. Sluit vriendschappen met verschillende generaties en doe eens wat vaker gewoon iets aardigs voor iemand.

De vijf blauwe zones zijn te vinden in Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Nicoya (Costa Rica) en Ikaria (Griekenland).

Bekijk dit filmpje met een presentatie van Dan Buettner (Engelstalig)

Lees ook:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/70807-blauwe-zones-een-leefstijl-mysterie.html

http://www.wanttoknow.nl/wp-content/uploads/weston-price-voedsel.pdf (dr. Weston Price heeft eveneens belangwekkend onderzoek gedaan naar ‘enclaves’ van natuurvolkeren en laat zien dat ze sterk en gezond zijn, totdat onze ‘beschaving’ en haar gedenatureerde voedings- en leefpatroon ze raakt).

We kunnen al met al veel leren van de mensen die hier leven. Hun leefstijl lijkt in vele opzichten te corresponderen met het idee van de Volmaakte ontwikkeling. Maar we moeten ons realiseren dat het hier wel geïsoleerde ‘onbesmette’ gebieden betreft, waaraan de individuele bewustwording van de mensheid als geheel (Renaissance/Verlichting)  grotendeels voorbij gegaan is. We kunnen niet terug naar deze paradijselijke toestand van de onbewuste volmaaktheid, zoals Eckhart Tolle het noemt. We moeten de lessen die we kunnen trekken uit deze Blue zones inbedden in en vertalen voor onze moderne samenleving, die juist op dit moment de overgang doormaakt van bewuste onvolmaaktheid (individualiteit en ego-bewustzijn) naar bewuste volmaaktheid of – meer dynamisch uitgedrukt – naar de (hoger) bewuste volmaakte ontwikkeling (de spirituele wij-ervaring).