De essentie van voeding is dat ze levenskracht geeft. Producenten stoppen additieven (e-nummers) in ons eten voor de smaak, kleur, structuur of conservering, die van het lichaam extra energie vragen om te verwerken. Soms meer dan er aan energie binnenkomt. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Wetenschappers stellen ons bij voorkeur gerust door het onnodige bangmakerij te noemen.
“Alle e-nummers zijn toch door Europa goedgekeurd? Nou dan!”

Dat standpunt is bedenkelijk als je weet dat onderzoeken meestal betaald zijn door de voedingsindustrie. Er is geen onafhankelijk onderzoek en dat is er ook nooit geweest. Om werkelijk onomstotelijk vast te stellen of een additief veilig is, zou je honderdduizend mensen gedurende tien jaar aan een gerandomiseerd klinisch experiment moeten onderwerpen. Dat doet niemand, want dat is veel te duur.

De voedingsindustrie doet vaak aan verstoppertje spelen. Zodra voedingsproducenten merkten dat mensen bang waren voor e-nummers, lieten ze die weg. Ze melden nu bijvoorbeeld alleen nog dat een product stabilisatoren, emulgatoren of kleurstoffen kan bevatten.

Het gaat bij het nuttigen van voeding en drank niet alleen om de dagelijkse maximale hoeveelheid die ons lichaam kan verdragen, maar om de stapeling van jarenlange inname en om de nauwelijks onderzochte mix van al die chemische stoffen.Wees daarom alert bij wat je in je mond steekt.

Alle informatie over E-nummers vindt u in de nieuwe uitgave van het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’dat u hier kunt bestellen (evenals de apps voor iphone en android).