We realiseren het ons maar zeer ten dele, maar wat we dagelijks drinken bevat vaker gif dan we denken.

1 Frisdrank

Alle frisdranken bevatten verslavende en schadelijke gifstoffen, ook – of juist – de light versies. De machtige fabrikanten houden ons via wereldwijde reclamecampagnes in alle media een beeld voor als zou het juist heel goed en stoer zijn om frisdrank te drinken. Maar de werkelijkheid is anders, als je die tenminste wilt zien. Frisdranken slopen gestaag je immuunsysteem en maken je vatbaar voor welvaartsziekten. Op internet zijn veel kritische commentaren te vinden. Ik heb er twee uitgepikt:

http://www.wanttoknow.nl/overige/coca-cola-in-haar-schizo-verschijning/
http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=361

Huiveringwekkend, zeker als je aan je kinderen denkt.

Oplossingsrichting:
Nooit meer drinken. Zal niet meevallen want wij – en onze kinderen – zijn als junks verslaafd aan de dagelijkse toediening van onze shot intensieve smaakstoffen. Afkicken dus en weer leren dat zuiver water, groene/rooibos thee en vers geperst fruit weldadig en gezond voor ons zijn.


2 Vruchtensappen

We nemen – als we gezond willen drinken – onze toevlucht tot vruchtenschappen in een pak (appelsap, sinaasappelsap, multivrucht e.d.) uit de supermarktschappen. Je leest  regelmatig op het pak ‘zonder toegevoegde suikers’. En dus denk je dat het sapje gezond is. Maar ze bevatten heel veel suiker en vaak conserveermiddelen. In zo’n pak kan evenveel suiker zitten als in een snoepreep. Meestal bevatten ze weinig echt fruit en veel suiker en water. Qua voedingswaarde zijn ze bijna gelijkwaardig aan frisdranken. Bovendien zitten ze vaak in een, plastic fles of een tetrapak, aan de binnenkant bekleed met een plastic laagje.

Oplossingsrichting:
Pers je eigen sap van verse vruchten en drink het direct op, liefst ‘s morgens. Heel gezond en lekker!! Wacht na het drinken een half uur, voordat je weer wat drinkt of eet. Het sap is dan uit de maag en er kan geen zwaar op de maag liggende gisting ontstaan (bron: boek Leven lang fit – (http://www.voedselencyclopedie.nl/Leven_lang_fit).


3 Water uit de kraan

Nederland heeft misschien wel het beste kraanwater ter wereld. En toch bevat leidingwater talloze stoffen die op lange termijn schadelijk kunnen zijn. Het waterleidingbedrijf test het leidingwater op ongeveer zestig stoffen. Die worden eruit gehaald. Maar daarmee zijn we er nog niet. Leidingwater bevat, op het moment dat het bij u uit de kraan komt, nog allerlei andere stoffen. Die komen bijvoorbeeld uit mest- en bestrijdingsmiddelen uit de landbouw, of uit resten van medicijnen die in het oppervlaktewater terecht zijn gekomen. Bovendien legt het water vaak kilometers af in leidingen waarvan u niet weet of ze nog wel schoon en niet verouderd zijn. Er komen tegenwoordig steeds meer chemische stoffen in het grondwater en zeewater voor, zoals resten van pesticiden, medicijnen, hormonen en antibiotica, chemische afvalstoffen van de industrie en landbouw, etc. De waterleidingbedrijven proberen natuurlijk zoveel mogelijk van deze stoffen uit het water te halen, maar met sommige stoffen lukt dat niet of niet helemaal (http://www.nu.nl/binnenland/2943082/kwart-grondwater-bedreigd-bodemvervuiling.html). Een ander probleem is de aanwezigheid van parasieten, bacteriën en micro-organismen (onder andere E-coli) in het water. Onze waterleidingsbedrijven doen hun best om zoveel mogelijk van deze micro-organismen te verwijderen. Bij 20% van het Nederlandse kraanwater lukt dat niet en wordt er chloor aan het water toegevoegd om ze te doden. Dit komt de smaak van het water en ook onze gezondheid, niet ten goede. Zo krijgen we niet alleen dode parasieten, bacteriën en ziektekiemen naar binnen, maar ook nog de agressieve gifstof chloor. Het drinken van gechloreerd water tast de darmflora aan. Het doodt de goede bacteriën in de darmen, waardoor ons immuunsysteem wordt verzwakt. Het nitraat in ons water – dat vooral in gebieden voorkomt met industrie en intensieve landbouw (mest) – is gevaarlijk voor baby’s (blauwe baby syndroom). Lees hier meer …

Oplossingsrichting:

Kies niet voor flessenwater (zie hierna), maar laat – zeker als je in een gebied woont, waar veel landbouwbedrijven zijn – onder je aanrecht een gebruiksvriendelijk filtersysteem met tapkraantje plaatsen, dat het kraanwater reinigt via omgekeerde osmose. Lees hier meer … Wij hebben al jaren zo’n systeem naar volle tevredenheid. Als de leverancier het koolfilter komt verwisselen (eens per jaar) kun je met eigen ogen zien hoeveel bruine smurrie er nog uit ons gewone kraanwater wordt gefilterd. Systeem laten plaatsen kan via hr. G.J. van Oene (tel: 06-55133113, waternet@planet.nl).

Lees ook dit interessante artikel van dr. Mercola over hoeveel water je eigenlijk nodig hebt.


4 Flessenwater

Er zijn heel veel bezwaren tegen flessenwater aan te voeren. Zie bijvoorbeeld onderstaand filmpje. Een weinig grappig verhaal heel grappig verteld.

embedded by Embedded Video

YouTube Direkt

Het meeste flessenwater zit verpakt in plastic flesjes. Dat levert – zie het filmpje niet alleen een enorme bijdrage aan het gigantische mondiale plastic probleem, maar er zit ook gif in het water. Door langdurige opslag, ook in de schappen, logen de chemicaliën van het plastic uit in het flessenwater. En dat drinken wij dan op omdat we denken dat het gezonder is dan leidingwater.

Oplossingsrichting:
Kies niet voor flessenwater, maar laat – zeker als je in een gebied woont, waar veel landbouwbedrijven zijn – onder je aanrecht een gebruiksvriendelijk filtersysteem met tapkraantje plaatsen, dat het dagelijkse kraanwater reinigt via omgekeerde osmose.


5 Energydrinks

Volgens onderzoekers zijn deze energiedrankjes ronduit ongezond en zelfs gevaarlijk. De samenstelling ervan spreekt immers boekdelen. Gemiddeld bevat zo’n blikje energiedrank van amper 250 ml, maar liefst 80 mg cafeïne. Dit laatste staat in schril contrast met de door deskundige aanvaardbare maximumdosis cafeïne van 2,5 mg per kilo lichaamsgewicht.

Deze situatie wordt nog problematischer wanneer men weet dat de producenten uiteraard het onderste uit de kan willen, en nu ook grotere blikjes met een inhoud van 500 ml op de markt brengen. Op die manier gieten de vele gebruikers van deze drankjes, maar liefst 160 mg cafeïne mee naar binnen. Ze staan er niet bij stil dat deze stof zonder meer een drug is behorend tot de psychotrope alkaloïde. Vanaf een hoeveelheid van 300 mg of amper twee blikjes energiedrank, veroorzaakt cafeïne verschillende, ongewenste effecten. Deze gaan van hartkloppingen over rillingen en angst tot zelfs ernstige slaapproblemen en dus verslaving. Bij grote doses doen ze de gebruikers het besef van dronkenschap vergeten, waardoor nog meer alcohol wordt gedronken, met alle negatieve gevolgen van dien.

Bron: http://www.leerwiki.nl/Waarom_zijn_energiedrankjes_gevaarlijk

Oplossingsrichting:
Nooit meer drinken. Zal niet meevallen want gebruikers – en vooral kinderen – zijn als junks verslaafd aan de toediening van deze shot pepdrank. Afkicken dus en weer leren dat zuiver water, groene/rooibos thee en vers geperst fruit weldadig en gezond voor ons zijn. Houd deze verslavende en giftige drankjes weg van (jonge) kinderen.


6 Alcohol

Er is niet veel goeds aan alcohol, behalve dat het voor een momentje (en steeds vaker) de dagelijkse zorgen wegduwt. Alcohol heeft giftige elementen in zich, die – ook bij gering gebruik – schadelijk zijn voor de gezondheid en het immuunsysteem belasten. Op internet is veel te vinden over dit onderwerp. De voorstanders (producenten en gebruikers) benadrukken uiteraard vooral dat het allemaal niet zo’n kwaad kan. Alcohol is zo een sociaal geaccepteerde drug geworden, waarvan het massaal gebruik via de dagelijkse reclamecampagnes van een mondiale miljardenindustrie uitbundig wordt gepromoot, ook bij jonge kinderen. En de overheid zit in een spagaat: enerzijds heeft het de accijnzen nodig en anderzijds rijzen de gezondheidskosten steeds meer de pan uit. Maar het resultaat is het zelfde: de burger betaalt. De overheid kan cynisch genoeg het massale alcoholgebruik economisch gezien niet missen. Haar burgers moeten junks zijn, worden en blijven.

Maar de serieuze, verontruste onderzoeker en die werkelijk wil weten wat alcohol bij ons en onze kinderen stuk maakt, vindt onder meer de volgende schadelijke effecten zoals:

 • Degeneratie van onze hersenen en bij jongeren vooral de stagnerende groei er van
 • Black outs
 • Het ontstaan van borstkanker
 • Het ontstaan van angsten, depressie en zelfs psychose
 • Aantasting van het maagslijmvlies tot maagontsteking (gastritis) aan toe
 • Het ontstaan van hoofdpijn
 • Alcoholvergiftiging, coma
 • Impulsiviteit en agressie
 • Vergeetachtigheid
 • Inslaapproblemen en verstoorde nachtrust
 • Vermindering dagelijkse sociale contacten en versterking drank-contacten

Lees hier meer …

De Gezondheidsraad bracht eind 2012 een rapport uit aan de overheid over leukemie bij jonge kinderen. De raad zette alle wetenschappelijke onderzoeken naar omgevingsfactoren bij kinderleukemie op een rijtje.

Een van de bevindingen: Drinken voor en tijdens de zwangerschap kan meespelen bij het ontstaan van kinderleukemie. Lees hier meer …

Oplossingsrichting:
Tot een absoluut minimum beperken en beter nog – zeker voor degenen met een of meer welvaartsziekten – stoppen. Maar afkicken zal niet meevallen, want het gaat om een dieperliggend psychisch probleem. Het leven in onze welvaartsmaatschappij is leeg en eenzaam en we voelen onvoldoende de diepere betekenis van ons bestaan, de roeping die ieder van ons heeft. We schenken daarom liever alcohol, dan dat de dingen die we doen ons voldoening schenken.


7 Koffie

De cafeïne die men binnenkrijgt bij consumptie van koffie bewerkstelligt een negatieve wisselwerking tussen bloedsuikerspiegel, slaapproblemen, aanmaak van melatonine en zelfs overgewicht. Koffie is verslavend en heeft nadelen op de lange termijn. Eén ervan is dat het een toename van de kans op hart- en vaatziekten bewerkstelligt. Koffie verhoogt het stressniveau en stress verhoogt het verouderingsproces. Door de vertraging van bloedtoevoer naar de hersenen ontstaan bovendien angsten, somberheid en gebrek aan concentratie. Men voelt zich geïrriteerd en het denkvermogen neemt af. Koffie werkt contraproductief. Te veel cafeïne verhindert het lichaam mineralen op te nemen zoals ijzer terwijl de hoeveelheid calcium die wordt onttrokken aan de botten groot is.

Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/52096-nadelen-van-koffie-voor-de-gezondheid.html 

Oplossingsrichting:
Gebruik minimaliseren en beter nog – zeker voor degenen met een of meer welvaartsziekten – stoppen. De afkickverschijnselen zijn niet prettig, maar overkoombaar.


8 Thee

Hoewel je het niet zou denken zit ook in zwarte thee cafeïne. Zoals bij Koffie al is gemeld kan degene die regelmatig  te veel cafeïne binnenkrijgt last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken in slaap te vallen. Een algemene waarschuwing voor cafeïne geldt voor kinderen, zwangeren, personen met hart- en vaatziekten en epilepsie. Zwarte thee bevat gemiddeld 40 mg cafeïne in een kopje van 125 ml. Groene thee ongeveer de helft. Kruidenthee (zoals rooibos) bevat geen cafeïne.

Oplossingsrichting:
Gebruik zwarte thee minimaliseren en beter nog – zeker voor degenen met een of meer welvaartsziekten – stoppen. Overgaan naar groene en liever nog naar rooibos of andere kruidenthee.


9 Melk

Melk, wie is er niet groot mee geworden? Begin jaren 30 was er een recessie en een enorm melkoverschot. In 1934 werd door de melkindustrie het Zuivelbureau opgericht dat de melk aan de man moest brengen. Via succesvolle landelijke reclamecampagnes als ‘Joris Driepinter (1961)’ en ‘Melk de witte motor (1983) ging iedereen aan de melk(producten). Maar er zijn grote bedenkingen tegen de voorgespiegelde gezondheidseffecten van zuivel en de werkelijke reden achter de reclame is niet onze gezondheid verbeteren maar de winsten van de grote zuivelproducenten. Google maar eens op ‘melk het witte vergif’. Ik heb deze pagina er uit gepikt:

http://voeding.pilliewillie.nl/voeding-wat-is-er-mis-mee/melk1.php


Persoonlijk intermezzo:

Nu woon ik als geboren stadsmens al bijna tien jaar midden tussen de melkveehouders, harde en eerlijke werkers die ik zeer respecteer en die me oprecht lief zijn. Ze zijn mijn naobers en ik zou hen en hun koeien in de wei zou niet willen missen. Ze hebben het moeilijk in deze barre financiële tijden en dan vooral omdat ze helemaal afhankelijk zijn geworden van de GrootZuivelindustrie, die om economische redenen ondersteund wordt door de regering en het Voedingscentrum. Die industrie gaat met hun melk aan de haal en maakt er allerlei bewerkte en verleidelijke producten van, die in de schappen van de supermarkten terecht komen en zo uiteindelijk in ons. Ik wens de boeren van harte meer onafhankelijkheid toe en een omschakeling naar een meer op de locale en eventueel toeristische behoefte gerichte manier van (biologisch) boeren. We zullen de boeren in de nabije toekomst nog heel hard nodig hebben!

Maar voor nu wil ik toch ook een lans breken voor onze gezondheid en vooral die van onze kinderen. Het huidige consumptiepatroon van zuivelproducten herbergt grote gezondheidsrisico’s, zoals:

 • Koemelkallergie bij jonge kinderen, eczeem, astma
 • Botontkalking
 • Aderverkalking
 • Diabetes
 • DNA-beschadiging immuunsysteemcellen
 • Risicoverhoging eierstokkanker
 • Risicoverhoging ziekte van Crohn
 • Relatie met Multiple Sclerose
 • Overgewicht bij baby’s

Op de boeiende engelstalige website Notmilk geeft dr. Robert. M. Kradjian een zeer uitgebreide verhandeling over deze en andere risico’s van het gebruik van melk.

Oplossingsrichting:
Gebruik zuivelproducten met grote terughoudendheid. Geef je baby borstvoeding zolang je kunt en schakel dan pas over op melkvervangers als amandelmelk. Soyamelk is verdacht. Hoedt u voor zuiveltoetjes! Ze zijn vrijwel altijd erg ongezond. Ik pleit voor meer en onafhankelijk onderzoek naar zuivelproducten, die de hiervoor genoemde gezondheidsrisico’s niet hebben. Roomboter en Cottage cheese / Hüttenkäse lijken daaraan bijvoorbeeld te voldoen. Ook de vraag of het nu aan de zuivel ligt of aan het verplichte gebruik van antibiotica en groeihormonen in de zuivelindustrie, moet beantwoord worden. Onze boeren moeten een eerlijke kans hebben om onafhankelijk van de grootindustrie in hun eigen regio een bestaan op te bouwen met de productie van natuurlijke en gezonde producten.