De risico’s van straling op ons dagelijks leven zijn groter dan we denken. En de intensiteit van straling neemt op veel gebieden in ons leefgebied sterk toe. Hier enkele links die aan het denken zetten over dit onzichtbare en sluipende gevaar.

Kinderleukemie
De Gezondheidsraad bracht eind 2012 een rapport uit aan de overheid over leukemie bij jonge kinderen. De raad zette alle wetenschappelijke onderzoeken naar omgevingsfactoren bij kinderleukemie op een rijtje. Een van de bevindingen: Artsen moeten veel terughoudender zijn met röntgenfoto’s of CT-scans bij zwangere vrouwen en jonge kinderen. De ioniserende straling van foto’s en scans vergroot de kans op kinderleukemie. Bovendien moeten ze geen echo’s meer aangeboden krijgen als daar geen medische indicatie voor is.

De Gezondheidsraad adviseert het geven van borstvoeding tot het kind zes maanden oud is. Ook bezoek aan een kinderdagverblijf of ander contact tussen jonge kinderen kan beschermend werken tegen leukemie.

De raad benadrukt dat ouders van een kind met leukemie zich niet schuldig hoeven te voelen als ze bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap hebben gerookt. ”Van geen enkel kind is de exacte oorzaak van de leukemie te achterhalen. We hopen alleen dat er door dit rapport maatregelen genomen worden om de ziekte bij andere kinderen tegen te gaan.”

Lees hier meer …


Mobieltjes
Lees hier meer over de niet te onderschatten risisco’s van straling.
Lees hier meer over de risico’s op hersentumor.

Wifi, mobieltjes, bluetooth e.d.
Lees hier meer over de flink onderschatte risico’s van de straling van dit soort apparaten – vooral op kinderen – en over de beschermende maatregelen die je kunt nemen.