We realiseren het ons maar zeer ten dele, maar wat dagelijks onze mond in gaat – of het nu plantaardig of dierlijk is – zit vol gif. Zelf ons biologisch verbouwde eten ontkomt daar niet helemaal aan.

1 Productie

Het begint bij de productie van ons voedsel. De gewassen worden grootschalig verbouwd waardoor de kans op degeneratie en het optreden van insecten vergroot wordt. We behandelen de zaden (!) en gewassen dan maar met insecten- en schimmelwerende middelen, waarvan de industrie uiteraard zegt dat het niet (langer) giftig is. Daardoor treedt grondwatervervuiling op. Aan dat zelfde grondwater onttrekken de gewassen in de wijde omtrek het voor hun groei benodigde – giftige  – water. Het gif komt dus ook via de wortels nog eens de plant of het fruit binnen. Bestuivende insecten – onmisbaar voor de verbouwing van gewassen – leggen massaal het loodje. Bovendien doet de luchtvervuiling ook nog een flinke (gif)duit in het zakje. Ons voedsel bevat dus in dit stadium direct al een flink aantal gifstoffen. En dat geldt daarmee ook voor het voedsel dat het (pluim)vee en kweekvis voorgeschoteld krijgt, van wie wij de melk drinken, de eieren eten en het vlees nuttigen. Maar deze dieren krijgen ook nog eens ruimhartig groeihormonen en antibiotica toegediend.

Oplossingsrichting:
Los van politieke maatregelen die deze praktijken kunnen tegengaan, kun je zelf ook in de dagelijkse praktijk aan de gang. Biologisch voedsel is altijd nog beter dan het voedsel uit de supermarkten. Beter wil dan zeggen (veel) minder giftig. Lees de handige tips van Julia Kang! Je kunt in je eigen vensterbank heel goed oergezonde en smakelijke kiemgroenten verbouwen. Daar zijn heel eenvoudige en prima werkende kiemsystemen voor die je via internet kunt kopen. Heb je een balkon, of liever nog een tuin dan kun je zelf je groenten verbouwen in bijvoorbeeld kweekbakken op poten, waardoor je geen last hebt van het grondwater. Vlees en vis zou je eigenlijk zoveel mogelijk moeten vermijden, maar als je het niet kunt laten, neem dan gecertificeerd biovlees/-vis. Er zijn ook steeds meer smakelijke vleesvervangers in de schappen te vinden.


2 Vervoer en opslag

De geoogste gewassen, het geoogste fruit en het geslachte vee moeten veelal over grote afstanden worden vervoerd naar opslagruimten. Tijdens dat transport wordt het in de vrachtwagens gekoeld, maar vaak ook bespoten. In de opslagruimten zelf wordt het dan soms ook nog eens weken bewaard en  dan insectenvrij gehouden door bespuiting en bestraling. En weer wordt zo gif aan onze voeding toegevoegd, dat weliswaar de insecten weghoudt, maar dat ook in ons lijf terecht komt.

Oplossingsrichting:
Kies voedsel dat dichtbij is geproduceerd en niet (lang) is opgeslagen. Voedsel uit je eigen streek en van het seizoen. Er zijn vast wel boeren in de omgeving die de op hun eigen boerderij gekweekte groenten, fruit, graan en/of vlees direct aan hun klanten verkopen. Neem een kijkje in de natuurwinkels bij u in de buurt en kijk in de supermarkt waar uw boodschappen vandaan komen.


3 Conserveren en bewerken

Om het voedsel langer houdbaar te houden, smakelijker en verslavender te maken en er mooier uit te laten zien worden veelal chemische, soms ronduit verslavende en giftige conserveer-, geur- kleur- en smaakstoffen toegevoegd, de beruchte E-nummers. Dat zijn nummers die door de Europese Commissie goedgekeurd zijn. Dat lijkt op het oog geen probleem, maar er zijn overduidelijk aanwijzingen dat de machtige lobby van de Voedingsindustrie de EC in haar greep heeft. De Unilevers onder ons smoren de kritische onderzoeken over de risico’s van deze toevoegingen door ‘diffusion’, het laten ‘verdrinken’ van dergelijk onderzoek door er veel ontkennende en sussende onderzoeken tegenover te zetten, uiteraard betaald door de industrie zelf. De voedselwaakhond Foodwatch toont keer op keer aan dat de beweringen over de gezondheid van voedsel, gedaan in grote reclamecampagnes, ronduit onwaar zijn. Zie de misleidende reclames over Becel Pro Activ. We doen er – al is het maar voor onze kinderen – goed aan ons te verdiepen in de risico’s van de E-nummers. Het boekje Wat zit er in uw eten van Corinne Gouget, die het boekje opdroeg aan haar kinderen, is – hoe verbijsterend ook – zeer de moeite waard. Je kunt ook gratis app op je smartphone downloaden, zodat je tijdens de boodschappen altijd even kunt kijken of de E-nummers op de verpakking wel OK zijn. Eigenlijk is verpakt voedsel dat lang houdbaar is, nooit OK. Het is gedenatureerd en bevat nauwelijks gezonde enzymen en andere vitale stoffen meer. Je eet eigenlijk verslavend, dood en giftig voedsel, met name ook als het om lightproducten gaat.

Oplossingsrichting:
Gooi het roer om, koop en kook vers voedsel en neem meer tijd voor de bereiding van je voedsel. Geniet van de verse smaak en leer af te bezwijken voor al die verleidelijke, verslavende en giftige smaakstoffen. Er staan duizenden handige en heerlijke recepten op internet.


4 Verpakken

Het voedsel dat we kopen is – zelfs in de natuurwinkels – heel vaak verpakt/geseald in plastic. Dat lijkt handig, hygiënisch en het voedsel blijft ook weer langer goed. Er zitten echter flinke risico’s aan voedsel in plastic, dat uitloogt en –gast in het voedsel. Plastic is er in 7 soorten, die soms heel giftig zijn en het beruchte Bisphenol-A bevatten (mijdt de nummers 3, 6 en 7) . Ik heb een klein maar hopelijk voor u verhelderend onderzoekje gedaan naar hoe (het gif in) plastics steeds meer via voeding in ons lijf terecht komen. Lees hier meer …

Oplossingsrichting:
Koop zo min mogelijk voedsel in plastic verpakt. Natuurwinkels leveren veelal – maar niet altijd! – in papieren zakken. Als je toch voedsel hebt gekocht dat in plastic zit, verwijder dan thuis het plastic en doe het in de plastic-afvalzak. Bewaar het voedsel zelf in afsluitbare glazen, stenen en/of roestvrijstalen opbergflessen, – potten of -containers.

5 Koken

We zijn bijna elke dag druk in de keuken om ons voedsel te bereiden. We koken, bakken en braden en/of warmen ons voedsel op. Niet alleen gaan tijdens deze verwarming, verhitting veel essentiële voedingsstoffen (o.m. enzymen) verloren, maar er zitten ook flinke risico’s aan het gebruik van de magnetron en de anti-aanbaklaag teflon, die zelfs dodelijk kan zijn voor dieren. Bovendien gebruiken we veel plastic kookgereedschap met alle risico’s van dien.

Oplossingsrichting:
Gebruik de magnetron niet meer, maar gebruik de (hetelucht) oven. Alternatief voor Teflon (Tefal) is de Greenpan met keramieklaag. Werkt net zo prettig en heeft geen giftige bijwerkingen. Gebruik verder een glazen maatbeker, een roestvrijstalen vergiet, roestvrijstalen of gietijzeren kookpannen en houten kookgerei, bijvoorbeeld van Fairtrade.

6 Bewaren van overgebleven voedsel

We bewaren nadat we de maaltijd hebben genuttigd het overgebleven nog bruikbare voedsel in de koelkast en/of vriezer. We gebruiken daarvoor soms plastic bakjes met afsluitbare deksel, bijvoorbeeld Tupperware en/of de bakjes van de Chinees. Ook dit plastic staat haar gif af en vooral als het in aanraking komt met het nog warme voedsel.

Oplossingsrichting:
Gebruik geen plastic meer om het overgebleven voedsel in de koelkast te bewaren of in te vriezen, maar gebruik speciale glazen of roestvrijstalen opbergbakjes, zoals die bijvoorbeeld bij www.greenjump.nl te bestellen zijn. En als je toch in plastic wil bewaren, laat dan het voedsel eerst in de pan of schaal afkoelen voordat je het in het plastic bakje doet.