In de loop van ons leven zijn we allemaal in meer of mindere mate vergiftigd geraakt. Dat gif moeten we weer kwijt, want het zit in ons lijf en sloopt gestaag ons immuunsysteem. We kunnen gezond gaan eten en drinken, maar als we niet ontgiften zal het resultaat niet voldoende zijn om ons onze gezondheid terug te geven.

De totale keten van ons spijsverteringssysteem moeten we hier in de beschouwingen betrekken: De mond, de alvleesklier, de lever, de gal, de nieren, de darmen, de nieren, maar ook de huid en de longen. Ze nemen voedsel, licht en lucht op en scheiden de voedings- van de afvalstoffen. Maar dat lukt ze door als die toevloed van gifstoffen niet goed meer. Ze zijn door ons giftig leefpatroon verstopt met stenen, darmplak, gruis, smeersels en teer. Ons ontgiftende lymfen-systeem is veelal overbelast en ook ons bloed is veelal te toxisch/zuur. De afvalstoffen die het lichaam niet via de geëigende kanalen kwijt kan, verlaten het via noodventielen, ook wel veiligheidskleppen genoemd. Dat zijn o.m. het neusslijmvlies, de huid, de baarmoeder, de darmen, de longen en de schildklier. Deze organen proberen de gifstoffen zoveel mogelijk te verbannen door neusbloedingen, neusverkoudheid, snotneuzen, hooikoorts, uitscheiding van overmatig stinkend zweet, psoriasis, eczeem, opslag van gifstoffen in onderhuids vetweefsel (met gewichtstoename als gevolg), stinkend en veel menstruatiebloed, witte vloed, darmbloedingen, diarree, slijmvorming, slecht ruikende adem, een opgezwollen schildklier enzovoort, enzovoort. Bij een continue ‘gif-bombardement’ zijn deze ventielen op een gegeven moment niet meer doeltreffend en ontstaan er ziekten ter voorkoming van direct levensgevaar. (bron: http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=537&id=541&page=9)

Opmerkelijk is dat negentig procent van al onze ziekten komt van zwaar vervuilde en vergiftigde darmen (Cancer – Step outside the box, blz. 193 e.v. en dr. A. Ten Haaf: Hoge darmspoelingen).

Maar hoe weten we nu hoe onze gezondheidstoestand feitelijk is? Onze huisarts en de ingeschakelde specialisten gaan het ons niet vertellen. Die houden zich over het algemeen bezig met het (symptoom)bestrijden van ziekten op deelgebieden. Hun onderzoeksblik is gericht op uw kwaal en niet zo zeer op u of uw gezondheid.

Maar ook bij natuurartsen, homeopaten en andere alternatieve behandelaars vindt u niet altijd alle (juiste of volledige) informatie. In dat domein zijn vele meningen en standpunten, die bovendien nog eens deelaspecten belichten en niet het totaal in de beschouwing betrekken. Wie moeten we nu geloven?

Zoals eerder gezegd: Geloof niemand – ook mij niet –  en volg je eigen weg! En meten is weten. Ik heb op mijn zoektocht naar een gezonder en natuurlijke leefpatroon een aantal onderzoeken laten doen, die in samenhang een aardig totaalbeeld geven:

 • Levend bloed analyse (LBA): een druppeltje bloed wordt onder een sterke microscoop gelegd en op het scherm van de computer ziet u aan uw bloedbeeld hoe u er qua gezondheid bij staat
 • Vincent test: een wat uitgebreidere test (bloed, urine, speeksel), die via een computerprogramma een totaalbeeld geeft van uw gezondheidtoestand
 • Bioresonantie: Deze methode gaat uit van een energetisch regelsysteem in de mens, dat vooraf gaat aan de andere systemen zoals immuunsysteem, zenuwstelsel en hormonaalsysteem. Dat energiesysteem, ook wel vitale kracht genoemd, houdt onze gezondheid in stand en bepaalt ons vermogen tot zelfherstel. Met bioresonantie kan heel gericht bepaald worden welke factoren het herstelvermogen bemoeilijken.
 • PH-strookjes: Hiermee kunt u thuis zelf uw zuur-basen evenwicht in de gaten houden.
 • Ontlastingsonderzoek: onderzoek naar bijvoorbeeld de zuurtegraad in uw lichaam en naar andere oorzaken van ziekte (o.m. glutenintolerantie)

Als je meer weet, begrijpt over welke oorzaken de werking van je immuunsysteem dwars zitten kun je gericht gaan ontgiften. Hierna een beknopt lijstje van organen en gebieden die je kunt ontgiften:

 • Mond: Laat amalgaam vullingen (50% giftig kwik) vervangen en laat onderzoeken wat de schadelijke effecten zijn van wortelkanaalbehandelingen. Kijk hier voor meer informatie …
 • Het lymfensyteem
 • Bloedsomloop: eet onbewerkt, vers voedsel, rauwkost
 • Alvleesklier: Budwigpapje: deze mix (blender!) van cottage cheese en (koudgeperste) lijnzaadolie maakt dat de alvleesklier ontgift en ontlast wordt. Mensen met een echt gezonde alvleesklier zijn nauwelijks vatbaar voor kanker. De alvleesklier speelt een cruciale rol bij het ontgiften van ons voedsel.
 • Hoge darmspoelingen
 • Lever en gal
 • Nieren
 • Huid: droogborstelen
 • Longen