Er kan beschadiging en/of vergiftiging optreden van het lichaam. Dat gaat van buitenaf via luchtverontreiniging, water, bodem, straling en fysieke ongelukken, maar gebeurt ook door eigen toedoen via verkeerde voeding, genotmiddelen, medicijnen en te weinig beweging.

Het lichaam is, zoals eerder gezegd, het huis waarin wij wonen en we moeten dat huis goed voeden, onderhouden en schoonhouden. Maar dat doen we niet. Het rijke materiële leven met lekker eten en vol entertainment lokt ons in een bestaan dat wordt beheerst door het verlangen naar comfort en gemakzucht. We worden permanent verleid tot het nuttigen van lekkere vulling i.p.v. goede voeding. Wat de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie ons via slimme reclamecampagnes voorschotelt zit vol met giftige stoffen, die ons meer kwaad dan goed doen. Maar we zien niet welke effecten deze toxische omgeving op ons lijf heeft. En we willen het ook niet zien, want dan moeten we zelf verantwoordelijkheid nemen voor de toestand van ons lichaam.

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over de stapeling van steeds op zich geringe hoeveelheden gif in het lichaam van de westerse mens, van ons zelf dus. In mijn zoektocht naar de verschillende soorten gif die in ons dagelijks bestaan voorkomen en ons immuunsysteem ondermijnen, ben ik werkelijk van de ene in de andere verbazing gevallen. In de bijlagen van de rubriek Informatief (onder de rubriek Gif) heb ik de ernstigste gifsoorten wat uitgebreider beschreven (zie ook het uitklapmenu). Ik zet daar voor u zo goed mogelijk op een rijtje waaraan u moet denken als het om de dagelijkse gestage, gestapelde vergiftiging van uw eigen lichaam gaat. Maar hoe onthutsend dit ook mag zijn, er blijken ook prima manieren te zijn om nagenoeg gifvrij te leven. Hou dat – beste bezoeker – als u dit leest alstublieft steeds voor ogen.

Kort samengevat krijgen we gif binnen via:
Dagelijks en/of structureel medicijngebruik, anti-biotica, vaccinaties; amalgaam, wortelkanaalbehandelingen, fluoridering (van het gebit bij de tandarts en/of via tandpasta, tabletjes e.d.); onze dagelijkse voeding die vergif bevat via grondwater, landbouwgif en groeihormonen; asbest, kwik (in vis, amalgaam), giftige geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen (rode E-nummers), genbewerking en denaturatie van groenten en fruit, transvetten (o.m. in margarine), suiker, excitotoxins (aspartaam en MSG), soja (!), lucht’verfrissers’, verslavingen (tabak, alcohol, drugs, koffie, thee, suiker), structureel medicijngebruik en vaccinaties, straling (elektriciteit, magnetron, mobieltjes, radio/TV, PC’s, laptops en tablets, kernenergie).

Vergiftiging van ons lichaam vindt verder in belangrijke mate plaats door dagelijks gebruik van allerlei soorten bij aanraking of inademing al giftige plastics. Vooral BPA (Bisphenol A) is een gevaarlijke gifstof die in heel veel plastic gebruiksartikelen zit. BPA zit in bijna alles wat we dagelijks gebruiken, zoals tandenborstels, drinkflessen, make-up, deodorants, haarstyling producten, waterkokers, koffiezetapparaten, bestek en servies, voedselverpakkingen, vloerbedekking, speelgoed, enz., enz. Ik vond dit plastic-probleem dermate verontrustend, dat ik er een aparte bijlage aan heb besteed. Daarin vindt u de cijferaanduidingen voor recycling (1 t/m 7), waaraan u de diverse soorten plastics kunt herkennen. Een aantal ervan is zeer giftig en een aantal levert – mits je ze niet met warm voedsel in aanraking brengt – minder risico op. Ik raad alle (toekomstige) ouders aan de bijlage over plastics te raadplegen. Ook over de risico’s van het dagelijks massaal gebruik van het giftige teflon (o.m. in Tefal braadpannen) in onze keukens is er een aparte bijlage.

In de loop van ons bestaan wordt ons onvermoeibaar werkende lichaam al met al steeds verder gestaag vergiftigd. Het kan de niet aflatende gifstapeling niet meer verwerken en uitscheiden. Bovendien houden we het lichaam ook nog eens niet goed in conditie omdat we in onze comfortabele wereld veel te weinig bewegen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat op een gegeven moment de druppel komt, die de emmer doet overlopen en dat we ziek, zwak en misselijk worden. We verliezen onze vitaliteit, onze weerstand. En we beseffen niet of nauwelijks wat het doet met onze zo kwetsbare kinderen …

Gelukkig geeft het lichaam allerlei signalen af waarmee het ons Verwittigt, waarschuwt voor de emmer die dreigt over te lopen …