Plastics zijn giftiger en schadelijker dan we denken en overal in onze directe omgeving te vinden. Er is vrijwel geen vis of schaaldier meer in zee of rivier waarin geen plastic zit, o.m. ook door de enorme hoeveelheid plastic vezels uit onze kleding die bij elke wasbeurt in het grondwater terecht komen. Maar het zit ook in ons drinkwater. We ademen dagelijks plastic in via de lucht. Al ons voedsel – hoe biologisch en waar ook ter wereld ook verbouwd – bevat plastic. Er is op internet nog veel meer verontrustende informatie te vinden, die de sussende berichten vanuit de industrie – soms zelfs bevestigd door de officiële gezondheidsinstanties en overheid (beide via ‘sponsoring’ geïnfiltreerd, sterk beïnvloed door ‘Big Food’) – tegenspreken en ons aan het denken zetten. En die bevestigen onze ongerustheid! Ook de TV laat zich hier niet onbetuigd. Zie de bijna grimmige VPRO-documentaire van De Prijsvechter.

 

Ik heb hieronder vast wat informatie voor u verzameld.


1
   Informatie over het dagelijks gebruik van plastics

(vrij vertaald naar Ty Bollinger’s Cancer – Step Outside the Box, Chapter 12 – The “Dirty Dozen”, blz 291 e.v.)

Als je levensmiddelen eet of drinkt die in plastic verpakt zijn, als je plastic proeft, ruikt, draagt, er op zit, enz., dan neem je plastic in je lichaam op. Feitelijk komt het plastic in het voedsel, het voedsel gaat dan weer in plastic en komt zo weer in jou terecht. Dus ben je letterlijk wat je eet, drinkt en inademt. Mensen en dieren worden plastic wezens.

Drankflessen zijn gemaakt van verschillende soorten plastic, zoals

 • polycarbonate (PC)
 • polyethylene terephthalate (PET)
 • polypropylene (PP)
 • high‐density polyethylene (HDPE – 2)
 • low‐density polyethylene (LDPE – 4)
 • polyvinyl chloride (PVC of vinyl)

Bisphenol‐A (BPA) is zeer giftig en wordt in onze dagelijkse omgeving frequent gebruikt, bijvoorbeeld als een beschermlaag in drankverpakkingen, drankflessen, in koelkasten, babyflesjes (!), magnetrons en plastic voedsel bewaarbakjes.

BPA wordt in verband gebracht met borstkanker, prostaatproblemen, suikerziekte, miskramen en meer.

Phthalate is een chemische stof die gebruikt wordt plastic producten buigzamer te maken en om de duur van geuren te verlengen. Elk jaar wordt er wereldwijd 4 miljoen ton van geproduceerd. Phthalate wordt door de milieuwetten erkend als giftig, maar bedrijven kunnen het ongelimiteerd gebruiken voor cosmetische producten.

Hierna op een rijtje een paar veel gebruikte soorten en toepassingen:

 • Di‐ethyl phthalate (DEP): Tandenborstels, auto-onderdelen, gereedschap, speelgoed, voedselverpakking, insectenbestrijdingsmiddelene, aspirine, nagellak, parfum, haarspray
 • Di‐n‐butyl phthalate (DBP): Cellulose plastics, oplosmiddel voor kleurstoffen, voor cosmetische producten, nagellak, voedselcellofaan, parfum, huidcremes, haarspray, insectenverdrijvers
 • Benzyl butyl phthalate (BBP): Etiketten, PVC-vloeren, houtveredelingsproducten

A.s. moeders moeten alle producten zien te vermijden met een label waarop phthalate staat. Phthalate is zeer giftig, wordt in verband gebracht met geboortedefecten en is vooral gevaarlijk voor kinderen. In Denemarken voert de overheid een krachtige informatiecampagne om hiervoor te waarschuwen en heeft een groot aantal babyproducten verboden. In Nederland is het angstwekkend stil. Zie de uitzending van Zembla van 19 december 2013, onmisbaar voor (a.s.) ouders en grootouders!

De conclusie is dat BPA, phthalate en vele andere plastics extreem giftig zijn en overal in onze dagelijkse omgeving te vinden, binnen armlengte afstand van ons (via kraanwater, de lucht en alle voedselverpakkingen)!


2   Informatie over de recycle-nummers gestanst in plastic producten

recyclenummers1

Met behulp van deze recyclenummers kun je zien welke soorten echt gevaarlijk zijn en welke minder gevaarlijk lijken/zijn.

Ik vond hierover op internet de volgende informatie, die ik vrij heb vertaald en wat ingekort:

In een notendop: vermijd vooral de nummers 3, 6 en 7.

Nummer 3 (PVC) wordt het vergif-plastic genoemd. Het is de slechtste van alle plastics omdat het gevaarlijke chemicaliën uitstoot als het wordt gemaakt, gebruikt en verwerkt.

Voorbeelden: knijpflesjes, braadolie, flessen voor schoonmaakmiddelen, speelgoed, vloerbedekking en douchegordijnen. Een nieuw douchegordijn kan 108 vluchtige chemicalieën loslaten, die de lever, het centraal zenuwstelsel en het ademhalings-systeem kunnen beschadigen. Bekende kankerverwekkers vinylchloride en dioxine ontstaan bij de productie van PVC. Het hormoonverstorende phthalate kan uit PVC lekken als het gebruikt wordt bij aanraking door voedsel.

Nummer 6 (Polystyreen) kun je ook beter vermijden en wordt in verband gebracht met borstkanker. Voorbeeldproducten zijn eierdozen, wegwerp schuimplastic voedselbakjes (bijv. bij afhaalrestaurants) en bekers (bijv. koffie) ondoorzichtig plastic bestek, CD en DVD boxen, isolatie- en verpakkingsmateriaal. Hoe warmer voedsel en drank wordt in dit soort verpakkingen, hoe sneller het lekken van polystyreen.

Nummer 7 Polycarbonaat is het derde plastic dat je beter kunt vermijden. Vooral het beruchte Bisphenol A (BPA) kan eruit lekken als het plastic ouder of verhit wordt of onder druk komt. Voorbeelden van producten: babyflessen, waterflessen, conservenblikken, vullingen van gaatjes in tanden en kiezen en doorzichtige hardplastic opbergdozen (bijv. voor vleeswaren). BPA (Bisphenol A) is zeer verdacht en zit overal in. Het is een hormoon verstoorder. BPA is gevonden in moedermelk, feutussen, het vruchtwater en placenta’s. Het wordt in verband gebracht met borstkanker, obesitas, ontwikkelingsproblemen en prostaatproblemen. Omdat BPA in kassabonnen zit, hebben cassières meer BPA in hun bloed dan normaal al het geval is.

Ook verdacht is phthalate. Het is een soort chemische stof die wordt gebruikt om plastics buigzamer, soepeler te maken. Wordt ook gebruikt in geuren, speelgoed, voedselverpakkingen, waterslangen, regenjassen, douchegordijnen, vinyl  vloerbedekking, smeermiddelen, lijm, wasmiddelen, nagellak, haarspray en shampoo. Phthalate wordt in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen bij mannen en leverkanker.

Op http://gewoonlekkergroen.nl/groen-leven/wat-de-codes-op-plastic-verpakkingen-je-vertellen.html wordt het bovenstaande bevestigd. Hier wordt er wel op gewezen dat de nummers 1, 2, 4 en 5 weliswaar redelijk veilig zijn als het om aanraking met voedsel gaat, maar dat aanraking met warm voedsel risico’s voor je gezondheid met zich mee brengt. Pas dus op met plastic opbergdozen (kliekjes in de koelkast), bestek, servies en keukengerei!

Van mijn deskundige waterfilter leverancier G.J. van Oene (Bedrijf Waternet, geen website helaas) weet ik bovendien, dat je water/drank uit drinkflesjes (meestal nr. 1) NOOIT moet gebruiken omdat ze wekenlang in opslag staan en de gifstoffen dan uitlogen in het water/de drank.


3  Hoe kun je Bisphenol A (BPA) vermijden

Ik vond over dit wijdverspreide gif op internet (http://www.mnn.com/health/fitness-well-being/questions/how-can-i-avoid-bpa) de volgende informatie, die ik vrij heb vertaald en wat ingekort:

BPA wordt sterk in verband gebracht met obesitas, hart- en leverziekten, diabetes, vroegtijdige puberteit en leer- en gedragsproblemen. Blootstelling in de baarmoeder aan BPA en phthalate is de meest waarschijnlijke oorzaak van genitale afwijkingen bij de geboorte van jongens. Meer dan 100 onafhankelijke studies hebben de zorgen rond BPA bevestigd en 92 procent van de overheidsstudies in Amerika vonden significante negatieve effecten bij een lage blootstelling. De enige studies die deze effecten niet vonden waren betaald door de industrie zelf.

Zeer uitgebreide informatie over BPA vind je ook op http://www.leefbewust.com/themas/bisphenol_a.html


4 Baby’s en jonge kinderen

Het effect van BPA op foetussen en jonge kinderen is veel groter dan op volwassenen. Een belangrijk signaal aan a.s. moeders: BPA wordt in verband gebracht met miskramen en geboortedefecten. Zie de uitzending van Zembla van 19 december 2013 (helaas niet meer beschikbaar)

Daarom hier enige adviezen om het effect van BPA te vermijden voor baby’s en jonge kinderen, maar ook voor uzelf uiteraard:

 • Gebruik glas, roestvrij staal, papier, doek of keramisch servies voor voedsel en drank.
 • Verhit voedsel nooit in plastics en doe warm voedsel en warme drank nooit in plastic servies.
 • Gebruik geen cellofaan.
 • Vermijd contact tussen vet of zuur voedsel en plastic.
 • Recycle oud plastic
 • Doe geen plastic in de vaatwasser
 • Geef borstvoeding. En als dat niet gaat, gebruik dan glazen flesjes en niet verpakte melk of beter nog amandelmelk.
 • Koop geen (kant en klaar) voedsel in blik of flesjes.
 • Kook water in een pan, fluitketel (gas) of een waterkoker van glas, keramiek of roestvrij staal
 • Ga na waarvan je keukenapparatuur (ook de bakken, planken in de koelkast) is gemaakt en vervang het zo veel mogelijk door glas, keramiek of roestvrij staal

Een tip voor veilige producten voor baby’s, jonge kinderen (en hun ouders): www.greenjump.nl
 

5 En dan nog het effect op de Natuur

Lees hier over het effect van plastic op zeevogels en bekijk vooral ook dit filmpje dat aan het denken zet …

embedded by Embedded Video

YouTube DirektPlastic en de Natuur