Zoals onder Verwittiging is beschreven komen we in de Verstarring terecht als we niet naar de signalen luisteren die de Ziel afgeeft (en net zo lang blijft afgeven tot het tot ons doordringt) en ten prooi vallen aan de verleidingen van de repressie.  Onze psychische instelling is tegen het negatieve en niet langer voor het positieve. Onze Ziel verstart en dat heeft zijn invloed op ons denk-, gevoels- en wilsleven. We verliezen onze spontaniteit, onze creativiteit, onze moed, onze avontuurlijkheid, onze vitaliteit en onze talenten blijven begraven liggen in de kerkers van ons onderbewuste. We leven defensief en conservatief. Onze Ziel wordt zo – en dit kan een proces van jaren zijn – door onze halsstarrigheid verhard (Ego). We zijn voorspelbaar geworden, zijn verslaafd aan van alles en nog wat, hebben last van haat, jaloezie en wrok (wrok koesteren is iemand gratis onderdak bieden in je ziel), zitten vol stress en irritatie, zijn neerslachtig of krijgen een burnout. We kunnen – als we hardleers blijven doorgaan – te lijden krijgen van angstneurosen als pleinvrees, hoogtevrees en smetvrees en kunnen tenslotte – als de erfelijke aanleg aanwezig is aan psychosen als schizofrenie, manische depressiviteit en achtervolgingswaanzin.

De psychische stoornissen en ziekten zijn een laatste en ernstig signaal dat we krijgen van onze waarschuwers en helpers, voordat het echt mis gaat. We krijgen nog één keer de kans om te luisteren voordat we in de gevarenzone komen en nabij de vroegtijdige dood. Als we dat doen kunnen we alsnog tot de oplossing komen via de Verandering. De weg die we eerst niet wilden gaan, geeft ons toch nog de uitweg. Een uitweg die er door de genomen omweg niet eenvoudiger op is geworden, maar ons door de branding van de woelige zeeën van het onderbewuste kan voeren.

En we zullen niet de enige zijn die deze zeeën bevaren. De meesten van ons, zeker in onze jonge jaren, zien geen kwaad in repressie en willen eenvoudigweg genieten van wat we denken dat het leven is. De schade en schande, die ons wijs maakt, komt – zeker in onze welvaartsmaatschappij – later pas. Opvoeding en onderwijs zouden ervoor moeten zorgen dat de jeugd niet een te hoge prijs betaalt voor onwetendheid.