Onze zielerust wordt op onze levensreis menigmaal verstoord, maar we merken dat niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig levert de Volmaakte ontwikkeling ons de Verwittiging, een waarschuwingssysteem dat signalen afgeeft als er iets – veelal onbewust – mis gaat. De Verwittiging blijft ons waarschuwingen geven totdat we wakker zijn geschud. De Ziel krijgt een scala aan signalen waaraan we kunnen herkennen dat er zich iets in ons onderbewuste roert, dat opgelost moet worden. Het zijn heel herkenbare symptomen als, stress, ergernis en irritatie, angst, nervositeit, onrust, neurosen, fobieën, maar ook blunders zouden ons tot nadenken moeten stemmen. Daarnaast zijn er nog fysieke symptomen als hoofdpijn, maagpijn, maag- en darmzweren, oververmoeidheid e.d. die menigmaal een psychische oorzaak kunnen hebben.

Onze eerste reactie op de signalen is vrijwel altijd het weg- of onderdrukken ervan. We luisteren niet of willen het gewoonweg niet horen, omdat het betekent dat we iets niet goed doen en – en daartegen verzetten we ons met alle macht – onszelf zullen moeten veranderen. Kortom de weerstand tegen de signalen is groot en het wordt ons wel heel gemakkelijk gemaakt om de symptomen te bestrijden. Het repressie-aanbod is ruim: roken, drinken (frisdrank, alcohol, energiedrinks, enz.), snoepen en lekker eten, medicijnen en andere drugs, bankhangen, stappen, machogedrag, slachtofferschap, shoppen, vluchten in het werk, vluchten in seks, enz. enz. De verslaving ligt direct op de loer als de Ziel in nood is. De hele economie draait zowat op onze neiging onze ziels-problemen weg te drukken.

Repressie is dan de meest verkeerde, ongezonde, ja gevaarlijke reactie die er is. Het is symptoombestrijding van de zuiverste soort, waardoor het lijkt of het probleem er niet meer is, terwijl het probleem er juist nog volop is en in het onderbewuste blijft voortwoekeren. Dat leidt uiteindelijk tot ziekmakende Verstarring. Daarover leest u hier meer.

Een betere reactie is dat we (leren) luisteren naar de signalen en ze kunnen herkennen, wetende dat het zinvol is ze te benutten om te veranderen. De weg is veel efficiënter zou je zeggen en dus wenselijker. Het is echter niet eenvoudig om onze eerdere weerstand te overwinnen. De weg van de Verandering – eigenlijk van de crisis –  is geen gemakkelijke weg, maar wel de uitweg.